Destinasi Percutian Terbaik Italy

people walking near brown concrete building during daytime

Sebagai sebuah negara yang kaya dengan sejarah, budaya dan keindahan alam semulajadi, saban tahun destinasi-destinasi percutian impian ini menjadi tarikan untuk pengembara dan pelancong dari seluruh dunia berkunjung ke Italy. Daripada seni binanya yang menakjubkan kepada masakannya yang menyelerakan, pasti ada sesuatu untuk dinikmati oleh semua orang di negara yang indah ini. Jika anda merancang perjalanan ke sini, berikut ialah beberapa destinasi percutian yang terbaik untuk anda lawati di Italy

Rome

aerial photography of city
Photo by Caleb Miller on Unsplash

Rome adalah bandar yang tidak memerlukan pengenalan. Ibu kota Itali adalah rumah kepada beberapa mercu tanda paling terkenal di dunia, seperti Colosseum, Roman Forum dan Pantheon. Pengunjung juga boleh menerokai Kota Vatican, yang merupakan negara kota bebas dan ibu pejabat Gereja Roman Katolik. Rome juga terkenal dengan masakannya yang lazat, dan anda boleh menikmati beberapa pasta dan piza terbaik di dunia di sini.

Florence

brown and white buildings at daytime
Photo by Ali Nuredini on Unsplash

Florence ialah tempat kelahiran Renaissance Itali, dan pelawat masih boleh melihat warisan era ini dalam seni bina dan seni bandar. Galeri Uffizi adalah rumah kepada beberapa karya seni Renaissance yang paling terkenal, termasuk “The Birth of Venus” Botticelli. Bandar ini juga merupakan rumah kepada Duomo, yang merupakan sebuah katedral yang menakjubkan dengan kubah berjubin merah yang mendominasi latar langit bandar.

Venice

landscape photo of a Venice canal
Photo by Kit Suman on Unsplash

Venice adalah sebuah bandar yang tidak seperti bandar lain, dibina di atas serangkaian pulau yang dihubungkan dengan terusan dan jambatan. Pengunjung boleh menaiki gondola melalui terusan, menerokai Piazza San Marco, dan melihat Istana Doge, yang pernah menjadi pusat pemerintahan di Venice. Bandar ini juga terkenal dengan makanan laut yang lazat dan perayaan Carnival yang ikonik.

Cinque Terre

Cinque Terre, Italy
Photo by Jack Ward on Unsplash

Cinque Terre ialah siri lima perkampungan yang indah di pantai Ligurian. Kampung-kampung dihubungkan dengan rangkaian laluan mendaki, dan pelawat boleh menikmati pemandangan Laut Mediterranean yang indah di sepanjang jalan. Setiap kampung mempunyai daya tarikan tersendiri, dan pengunjung boleh menikmati makanan laut yang lazat sambil menikmati pemandangan yang menakjubkan.

Amalfi Coast

white boat on body of water near green and brown mountain during daytime
Photo by Tom Podmore on Unsplash

Amalfi Coast ialah pantai yang menakjubkan di selatan Itali, dihiasi dengan perkampungan berwarna-warni yang terletak di tebing yang menghadap ke laut. Pengunjung boleh melakukan lawatan bot di sepanjang pantai, berhenti di pekan indah Positano dan Amalfi. Anda juga boleh menikmati beberapa makanan laut segar di Itali.

Tuscany

Tuscany ialah sebuah wilayah di tengah Itali yang terkenal dengan bukit bukau, ladang anggur dan pekan zaman pertengahan yang menawan. Pengunjung boleh menerokai bandar San Gimignano di puncak bukit, merasai wain yang terkenal di dunia di Chianti, dan melihat seni bina Katedral Siena yang menakjubkan. Tuscany juga ialah rumah kepada beberapa makanan terbaik di Itali, termasuk bistecca alla Fiorentina yang terkenal.

Jom ke Italy bersama selamatbercuti.com

Untuk anda yang masih belum pernah menjejakkan kaki ke Italy, Itali adalah sebuah negara dengan pelbagai tarikan yang tidak mungkin boleh diterokai dalam masa yang singkat. Daripada seni bina dan seni Florence yang menakjubkan hingga ke terusan Venice, ada sesuatu untuk dinikmati oleh semua orang. Sama ada anda berminat dengan sejarah, budaya, makanan atau keindahan semula jadi, Itali ialah destinasi yang mesti dilawati yang akan meninggalkan anda kenangan indah akan diingati selamanya.

Sertai kami dalam pengembaraan ke lokasi-lokasi ikonik ke Italy dalam perlepasan kami yang akan datang untuk pakej 10H8M Best of Italy & Naples pada 5 Oktober 2023.

Leave a Reply

Private Tour
Request

Please fill in all required information for us to propose the best packages for you