Top
Image Alt

China Draft

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Mauris lobortis, nonimper diet est. Praesent vulputate at enim sit amet mattis.

A Glimpse of China

China ialah sebuah negara yang terletak di Asia Timur.

IBU NEGARA BEIJING
BANDAR TERBESAR SHANGHAI
LAPANGAN TERBANG UTAMA PEK
MUSIM
MATA WANG RENMINBI (CNY)

1 CNY = 0.66 MYR

BAHASA UTAMA PERTUTURAN CHINESE
IDD +86 (MAINLAND)

+852 (HONG KONG)

+853 (MACAU)

Main Cities

Beijing

Beijing ialah sebuah bandar yang sibuk. Ibu kota China ini adalah sebuah bandar menarik yang moden tetapi mengekalkan beberapa aspek masa lalunya yang gemilang. Ia adalah bandar yang bagus untuk diterokai, bersiar-siar, menikmati makanan dan melawat beberapa tarikan pelancong yang popular di Beijing.

 

The Great Wall salah satu struktur bersejarah paling terkenal di negara ini. Di sini pelancong boleh menikmati berjalan kaki di sepanjang Tembok Besar yang mengagumkan sambil melihat pemandangan yang cantik.

 

Tiananmen Square ialah dataran dalam bandar terbesar di dunia. Ia dibina untuk meraikan ulang tahun ke-10 Republik China pada tahun 1958 dan direka untuk menampung sejuta orang.

 

Beihai Park merupakan salah satu taman empayar tertua yang masih ada di Beijing. Kawasan lapang yang indah ini mengambil namanya dari Tasik Beihai yang berdekatan dan menawarkan banyak sebab yang baik untuk dikunjungi.

 

Beijing National Stadium atau orang ramai menyebutnya sebagai ‘Sarang Burung’. Ia mempunyai kapasiti 91,000 orang dan direka oleh arkitek terkenal dunia, Jacque Herxog dan Pierre de Meuron. Stadium ini harus berada dalam senarai tempat untuk dilawati di Beijing.

Shanghai

Shanghai, bandar terbesar di China yang menawarkan banyak peluang bersiar-siar yang menarik untuk pelancong. Walaupun mempunyai populasi lebih daripada 24 juta, bandar yang sentiasa sibuk ini menawarkan beberapa daerah bersejarah yang lebih tenang dan tempat untuk dilawati di samping banyak tapak pelancongannya yang lebih baharu.

 

The Bund atau dikenali sebagai “Waitan” ialah daerah bersejarah yang terletak di tengah Shanghai. Kawasan ini pernah menjadi pusat yang kaya dan berkuasa pada tahun 1860-an hingga 1930-an. Ia adalah salah satu tempat terbaik untuk dikunjungi di Shanghai yang menempatkan banyak bangunan bersejarah.

 

Yu Garden atau Yuyuan Garden ialah Taman Cina klasik yang paling terkenal dalam senarai panjang banyak tempat pelancongan di Shanghai. Pemandangan indah yang ditawarkan di Taman Yu telah menjadikannya gelaran ‘mahkota kecantikan di China Tenggara’.

 

Nanjing Road, jalan beli-belah utama di China adalah salah satu tarikan pelancong yang popular di Shanghai untuk pembeli yang mencari fesyen.

 

Disneytown terletak di Shanghai Disney Resort di daerah Pudong di Shanghai. Ia adalah salah satu tempat terkenal di Shanghai di mana orang ramai datang untuk menjamu selera, membeli-belah dan menikmati kompleks hiburan.

 

China Art Museum atau juga dikenali sebagai Istana Seni Muzium yang terletak di Pavilion China Ekspo Dunia Shanghai 2010. Muzium ini menempatkan lebih daripada 1400 karya seni yang menggambarkan sejarah seni moden Cina. Muzium ini adalah salah satu tarikan pelancong paling popular di Shanghai.

Guangzhou

Guangzhou yang terletak di selatan China ialah metropolis besar yang menggabungkan lama dan baharu, menawarkan pemandangan dan tarikan untuk semua orang.

 

Canton Tower iaitu mercu tanda Guangzhou yang menjulang tinggi sehingga hampir 600 meter dan menerangi pemandangan dengan lampu berwarna-warni pada waktu petang.

 

Pearl River ialah sungai ketiga terbesar di China dan juga sungai terbesar di Guangzhou. Sungai ini mengalir di tengah-tengah Guangzhou, ia kelihatan tidak terlalu istimewa pada waktu siang, tetapi apabila matahari terbenam pelawat boleh mengagumi pemandangan malam yang indah di bandar itu dengan landskap yang indah dengan lampu melukis langit bandar dalam pelbagai warna.

Chengdu

Bandar Chengdu telah memainkan peranan penting dalam sejarah China selama beribu-ribu tahun. Ia terletak di wilayah Sichuan, salah satu kawasan penanaman padi dan gandum yang terkemuka di negara ini. Pada masa kini, Chengdu ialah sebuah bandar perindustrian utama dan sedang mengalami pembinaan yang hebat dan ia juga merupakan destinasi budaya dan pelancongan utama.

 

Leshan Giant Buddha terletak 137 km ke barat daya Bandar Chengdu, Leshan Giant Buddha ialah patung Buddha batu tertinggi di dunia dengan ketinggian keseluruhan 71 meter, ia diukir dari tebing kira-kira 1,299 tahun dahulu. Tapak ini telah disenaraikan dalam Warisan Budaya dan Alam Sedunia pada tahun 1996.

 

Chengdu Research Base of Giant Panda Breeding yang terletak di bahagian utara Chengdu, Pangkalan Penyelidikan Panda ini meliputi kawasan seluas lebih 600,000 meter persegi. Salah satu tarikan terbesar ialah pusat pembiakan panda di mana pelawat boleh melihat anak panda melalui kaca di tempat mereka.

 

Mount Emei ialah gunung dengan kawasan pemandangan cantic yang terletak 150 km ke barat daya Chengdu, merupakan tarikan persiaran yang terkenal dan salah satu gunung suci agama Buddha. Ia telah dijadikan Tapak Warisan Dunia UNESCO pada tahun 1996.

Guilin

Guilin ialah destinasi pemandangan yang terkenal di dunia di China.

 

Li River ialah tapak pelancongan Karst terbesar dan paling mempesonakan di dunia. Ia adalah tarikan teratas di Guilin yang terkenal dengan pemandangan yang indah.

 

Reed Flute Cave ialah tempat pemandangan terkenal yang menawarkan tanah dongeng gua karst yang megah dengan landskap dan pemandangan luar bandar.

Shenzhen

Shenzhen yang terletak di tenggara China adalah metropolis moden yang menghubungkan Hong Kong ke tanah besar China. Ia terkenal dengan destinasi membeli-belahnya, termasuk Luohu Commercial City, sebuah pusat beli-belah yang besar dengan pelbagai jenis barangan.

 

Window of the World ialah taman tema yang terletak di bahagian barat bandar Shenzhen, menampilkan mercu tanda terkenal berskala kecil di dunia. Di sini, para pelancong boleh melihat replika keajaiban dunia, warisan sejarah dan tapak indah yang terkenal.

 

Splendid China Folk Culture Village di Shenzhen ialah taman mini yang komprehensif yang mencerminkan sejarah, budaya, seni, seni bina purba serta adat resam pelbagai bangsa di China. Ia adalah salah satu taman pemandangan terbesar di dunia dalam jumlah senario yang dihasilkan semula.

Kunming

Kunming ibu kota Wilayah Yunnan yang dianggap sebagai City of Spring, dengan cuaca yang menyenangkan sesuai untuk dikunjungi sepanjang tahun. Iklim yang sederhana, pemandangan semula jadi yang baik, banyak tapak yang bersejarah dan budaya etnik yang berwarna-warni menawarkan sebab utama untuk melawat.

 

Stone Forest Geological Park yang telah dikenali sejak Dinasti Ming sebagai keajaiban pertama dunia. Ia meliputi kawasan seluas 400 kilometer persegi dan merangkumi kedua-dua hutan besar dan kecil serta banyak tempat indah yang lain.

You don't have permission to register

You cannot copy content of this page