Top
Image Alt

Thailand Draft

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Mauris lobortis, nonimper diet est. Praesent vulputate at enim sit amet mattis.

A Glimpse of Thailand

Thailand ialah destinasi pelancongan paling popular di Asia Tenggara. Sebagai satu-satunya negara Asia Tenggara yang tidak pernah dijajah, ia juga disematkan dengan tapak budaya dan sejarah yang luar biasa. Daripada keindahan pantai tropika yang mendamaikan sehinggalah kuil-kuil terkenal yang memaparkan figura-figura Buddha – Thailand menjanjikan pengalaman yang indah dan mengujakan buat mereka yang berkunjung ke sini. Thailand menjanjikan pengalaman yang tidak boleh dilupakan, merasai pengalaman menerokai keindahan Phi Phi Island, Phuket, Patong dan banyak lagi lokasi menarik lain yang semestinya akan mengujakan anda yang pertama kali berkunjung ke sini. Membeli-belah di beberapa lokasi terkenal di sini, mencuba pelbagai jenis masakan ikonik yang menjadi lambang kemegahan Thailand; Tom Yam Goong, Som Tum dan banyak lagi hidangan menyelerakan lain yang akan membuatkan anda terigau-igau.

IBU NEGARA BANGKOK
BANDAR TERBESAR BANGKOK
LAPANGAN TERBANG UTAMA BKK
MUSIM
MATA WANG BAHT (THB)

1 THB = 0.12 MYR

BAHASA UTAMA PERTUTURAN THAI
IDD +66

Main Cities

Bangkok

Bangkok dengan populasi lebih 9 juta penduduk, adalah salah satu bandar terbesar di dunia.

 

Queen Saovabha Memorial Institute adalah tempat yang menarik untuk dikunjungi. Dibuka pada tahun 1913, institut ini mengekstrak racun daripada ular, menyelidik sifatnya, cuba menghasilkan vaksin dan menghasilkan antivenom.

 

Wat Suthat adalah salah satu kuil Buddha tertua dan tercantik di Bangkok. Selain daripada seni bina yang menarik, kuil ini mempunyai beberapa lukisan dinding yang sangat menarik.

 

Siam Paragon adalah salah satu pusat membeli-belah terbesar di seluruh Thailand dan terdapat banyak perkara untuk dilihat dan dilakukan oleh orang ramai selain daripada hanya membeli-belah.

 

Wat Saket ialah tempat yang menarik untuk dilawati, sebahagian besarnya disebabkan oleh mural menakjubkan yang mengandungi rupa syurga dan neraka Buddha. Ia menjadi tarikan popular, tapak bersejarah dan keagamaan ini sangat berbaloi untuk dikunjungi ketika berada di Bangkok.

 

Wat Traimit, sebuah kuil terkenal di kawasan Chinatown dengan imej Buddha keemasan lebih daripada 3-meter dengan berat lebih daripada lima tan. Kuil itu dikatakan bermula dari awal abad ke-13.

Pattaya

Pattaya adalah tempat yang mempunyai kuil dan pantai yang indah tetapi ia juga mempunyai begitu banyak aktiviti untuk melibatkan diri sehingga mustahil untuk merasa bosan. Pattaya adalah salah satu tempat yang menyeronokkan untuk singgah selama beberapa hari. Pattaya merupakan sebuah bandar di pantai timur Thailand yang terkenal dengan pantai-pantainya. Bandar ini mempunyai banyak destinasi-destinasi menarik dan unik yang semestinya akan menarik minat anda, dan yang menyeronokkan sehinggalah pemandangan alam semula jadi yang menenangkan serta pantai yang indah. Selain Walking Street Pattaya yang terkenal di seluruh dunia; lokasi pusat hiburan terbesar dan tersibuk di Thailand, bandar ini juga turut menempatkan patung Budda berketinggian 18 meter panjang (Kuil Wat Phra Yai) kuil terbesar di rantau ini yang dibina pada tahun 1940. Pattaya adalah salah sebuah bandar peranginan pantai terbesar di Asia dan bandar kedua paling banyak dikunjungi di Thailand selepas Bangkok. Pattaya menjanjikan pengalaman menarik untuk anda yang berkunjung ke sini. Anda tidak boleh melepaskan peluang menikmati pakej percutian ke Pattaya, tiada sebab untuk anda tidak jatuh cinta akan keindahan dan keunikannya.

 

Jomtien Beach adalah tempat yang terbaik untuk dilawati di Pattaya. Untuk pencinta air, boleh menikmati semua jenis aktiviti termasuk jet ski, luncur layang dan luncur angin.

 

Koh Larn (Coral Island) adalah percutian yang agak damai dari Pattay yang penuh dengan pelancong. Beberapa pantai berpasir putih terbentang di sepanjang pantai pulau.

 

Art in Paradise ialah muzium seni ilusi dan tempat yang sesuai untuk ops foto yang menyeronokkan. Ia juga merupakan tempat yang bagus untuk dikunjungi apabila anda memerlukan rehat dari panas.

 

Sanctuary of Truth ialah salah satu tempat warisan popular untuk dikunjungi di Pattaya. Sanctuary of Truth setinggi 105-meter dibina untuk memberi penghormatan kepada falsafah dan agama lama.

 

Nong Nong Tropical Garden ialah salah satu tempat paling indah untuk dikunjungi di Pattaya. Taman botani yang menakjubkan ini dipenuhi dengan pokok aneh, bunga dan lebih 670 spesies orkid.

Phuket

Phuket adalah pulau terbesar di Thailand, dan boleh dikatakan yang paling terkenal. Air biru, pantai berpasir masakan Thai yang pedas, aktiviti snorkeling dan menyelam adalah sebahagian daripada tarikan. Pelancong dari seluruh dunia berduyun-duyun ke Phuket untuk bersantai dan pengembaraan. Pulau ini adalah salah satu destinasi paling popular di Thailand. Phuket menjanjikan sebuah percutian yang sempurna dengan pelbagai aktiviti menarik untuk dilakukan dan pemandangan indah untuk dinikmati. Sebagai sebuah pulau terbesar di Thailand, Phuket menjanjikan pelbagai lokasi dan aktiviti mengujakan mesra keluarga dan pelbagai jenis sukan lasak untuk dilawati dan diterokai. Terletak di selatan Thailand dan menghadap ke Laut Andaman, maka tidak hairanlah jika Phuket adalah salah satu destinasi pantai terbaik di dunia. Semasa lawatan anda di sekitar Phuket, anda boleh memilih sama ada menyelam dalam lautan biru yang jernih sambil menyaksikan keindahan hidupan marin yang berwarna-warni atau bersantai di tepi pantai sambil menikmati desiran ombak memecah kesunyian pantai. Sekiranya anda ingin mengoptimumkan pengalaman percutian anda di Phuket, anda boleh menyewa bot laju dan melawat pulau-pulau di sini seperti Pulau Phi Phi yang terkenal. Tidak dinafikan sesungguhnya Phuket menjanjikan sebagai destinasi percutian sempurna untuk merehatkan minda dan jiwa. Kepelbagaian makanannya, keindahan serta ketenangan pemandangan dan pantainya akan menyajikan seribu satu kenangan manis untuk dikenang dan diingati sepanjang zaman.

 

Maravija Buddha Statue adalah salah satu tempat persiaran paling popular di Phuket dan mercu tanda yang paling dihormati di negara ini. Patung Buddha ini setinggi 45-meter dan boleh dilihat walaupun dari bandar.

 

Trick Eye Museum iaitu galeri seni terkenal di peringkat antarabangsa adalah salah satu daripada beberapa tempat pelancongan di Phuket di mana anda boleh melepaskan imaginasi anda dan menikmati keseronokkan di sini.

 

Phuket Bird Park adalah salah satu tempat pelancongan paling terkenal di Phuket dalam kalangan pencinta alam semula jadi dan peminat hidupan liar.

 

FantaSea adalah salah satu tarikan utama di Phuket. Diilhamkan oleh sejarah budaya yang kaya di pulau itu, FantaSea menawarkan hiburan malam yang terbaik di bandar.

Krabi

Krabi adalah bahagian yang paling santai di seluruh Thailand. Krabi meliputi kawasan yang agak luas, jadi banyak tarikan memerlukan sedikit perjalanan tetapi apabila  anda melihat ke mana-mana yang cantik, ia tidak menjadi kesukaran sama sekali. Krabi terkenal dengan pemandangan yang indah dengan pantai dan pulau yang menakjubkan. Pemandangan terumbu karangnya juga merupakan salah satu pemandangan tercantik di dunia, yang menjadikan bandar ini tempat yang terbaik untuk menikmati permandangan batu karang.

Dengan tarikan termasuk tempat perlindungan hidupan liar, terumbu karang yang berkembang pesat dan hidupan marin eksotik, tebing batu kapur yang menarik peminat pendakian batu dari seluruh dunia, dan taman negara yang merangkumi syurga pulau Koh Phi Phi dan Koh Lanta. Jika itu tidak mencukupi, Krabi menampilkan beberapa matahari terbenam yang paling fotogenik di Thailand, selalunya disertai dengan paparan awan ke awan yang menakjubkan, yang paling sesuai dinikmati dari bar tepi pantai mahupun restoran.

 

Railay Beach ialah gabungan indah empat pantai yang menawarkan tarikan unik seperti tebing batu kapur, pusat peranginan eksotik, Lagon dan Pantai Tonsai. Bagi yang mahukan aktiviti lasak, anda bileh ke Railay Beach untuk memanjat batu di sana. Batu kapur yang tinggi sudah pun menarik ramai orang serata dunia ke sana kerana trek mereka yang mencabar pemandagan yang menghadap lautan biru yang indah.

 

Pulau Koh Poda yang kecil namun cantic terkenal dengan persekitarannya yang indah. Pulau batu kapur ini adalah sebahagian daripada kumpulan pulau yang lebih besar yang terletak di luar pantai barat Thailand. Ia terkenal dengan pantai berpasir licin dan air laut biru yang jernih.

 

Ko Phi Phi, kepulauan kecil enam pulau adalah destinasi pelancongan yang paling indah dan popular di Andaman. Ia adalah antara pulau yang terkenal di Krabi yang menyediakan lautan biru yang menggamit pelancong serata dunia untuk bukan sahaja melawat tetapi untuk melakukan aktivit seperti snorkelling, kayak, jet ski dan macam-macam lagi.

 

Tiger Cave Temple ialah kuil Buddha yang dihormati di Krabi. Nama kuil ini dikaitkan dengan cetakan kaki harimau yang terkenal di dalam gua. Untuk sampai ke puncak, seseorang mesti menaiki tangga yang mempunyai 1237 anak tangga yang menjadikan lawatan lebuh menarik.

Chiang Mai

Chiang Mai ialah bandar terbesar di kawasan pergunungan utara Thailand. Ditubuhkan pada 1296, ia merupakan ibu kota Kerajaan Lanna yang merdeka sehingga 1558. Chiang Mai paling terkenal dengan kuil purba yang indah, walaupun terdapat banyak lagi untuk dilihat dan dilakukan.

 

Wat Phra That Doi Suthep merupakan salah satu kuil yang paling dihormati dan penting di Chiang Mai. Ia dibina pada awal abad ke-19 dan bangunan ini merupakan contoh seni bina yang menakjubkan. Jejakkan kaki anda ke Doi Suthep untuk menghargai seni bina Thai dan menikmati pemandangan bandar yang hebat dari atas.

 

Wat Chedi Luang ialah sebuah kuil Buddha yang terletak di bandar lama Chiang Mai di Thailand. Kuil ini menempatkan salah satu peninggalan agama yang paling penting, Emerald Buddha, menjadikannya tempat penting di Thailand.

 

Chang Puak Gate Night Market salah satu pasar paling menarik dan cukup terkenal di kalangan pelancong. Bagi mereka yang suka berjalan-jalan dan melihat kedai-kedai yang berbeza, ini adalah lokasi yang ideal.

You don't have permission to register

You cannot copy content of this page