13H11M KEMBARA BALKANS 6 NEGARA

ATHENS – KALAMBAKA – BITOLA – OHRID – TIRANA – BAR – PODGORICA – BUDVA – KOTOR – DUBROVNIK – POCITELJ – BLAGAJ – MOSTAR – SARAJEVO – AHMICI – TRAVNIK – JAJCE - BIHAC – PLITVICE LAKES – ZAGREB
Seorang Dewasa Bilik Berdua *

RM 8390

Jelajah dari Selatan ke Utara Balkans!
Harga Normal: RM 9290
Dewasa: RM 8390
Warga Emas: RM 8290
Jelajah dari Selatan ke Utara Balkans!
Harga Normal: RM 9290
Dewasa: RM 8390
Warga Emas: RM 8290

Proceed Booking

  Kenapa Selamatbercuti.com?

 • Harga kompetitif tanpa kos terselindung
 • Pengendali professional & berpengalaman
 • Penyediaan makanan sesuai Muslim
 • Penjagaan waktu solat Musafir
Max People : 30

Penerbangan

Aturcara

Hari 1KUALA LUMPUR – ISTANBUL – ATHENS (MM)

Berkumpul di Lapangan Terbang Antarabangsa Kuala Lumpur (KLIA) bagi penerbangan menuju ke Athens yang terletak di negara Greece melalui Istanbul. Setibanya di Lapangan Terbang Athens, tetamu akan dibawa ke restaurant tempatan untuk makan malam seterusnya daftar masuk hotel.

Hari 2ATHENS (SP/MT/MM)

Sarapan pagi di hotel. Tetamu akan memulakan lawatan ke Acropolis, Acropolis of Athens adalah sebuah kubu purba yang terletak di atas kota Athens dan mengandungi sisa-sisa bangunan kuno seperti Propylaia dan Temple of Athena Nike yang mempunyai ciri seni bina dan bersejarah yang hebat, yang paling terkenal adalah Parthenon. . Seterusnya, tetamu akan melawat ke Temple of Olympian Zeus, Teater Dionysus dan Herodeion yang dibina oleh Herodes Atticus bagi memperingati isterinya yang berasal dari Roman. Selepas makan tengahari tetamu akan dibawa berfoto di Panathenaic Stadium yang merupakan tempat berlangsungnya Ancient Olympic dibina pada tahun 144 M. Mereka juga berpeluang untuk mengabadikan kenangan di depan Parliament House di Syntagma Square. Membeli belah di McArthurGlen Outlet di mana tetamu berpeluang untuk membeli-belah barangan berjenama terkenal seperti Versace, Salvatore Ferragamo, Polo, Guess dan banyak lagi pada harga diskaun yang cukup lumayan. Tetamu akan dibawa ke Plakka Shopping District. Tetamu boleh mendapatkan cendarahati murah di sini sebelum makan malam dan menuju ke hotel untuk daftar masuk hotel.

Hari 3ATHENS – METEORA - KALAMBAKA (SP/MT/MM)

Selepas sarapan pagi di hotel, tetamu akan dibawa menuju ke daerah Kalambaka yang cukup terkenal dengan binaan biara di atas puncak bukit, seakan melihat Babylon. Makan tengahari setibanya di sana dan kemudian tetamu akan dibawa untuk mendekati beberapa buah biara termasuklah yang tertua dan terbesar iaitu Great Meteoron Monastery. Tetamu juga akan dibawa ke beberapa tempat yang cukup menarik untuk mengambil gambar pemandangan kawasan yang dipanggil Meteora ini. Kemudian tetamu diberi masa bebas untuk bersiar-siar di pekan Kalambaka dan berpeluang untuk membeli hasil tempatan terutamanya madu lebah. Makan malam di restoran dan daftar masuk hotel.

Hari 4KALAMBAKA – BITOLA – OHRID (SP/MT/MM)

Sarapan pagi di hotel. Bertolak ke bandar Bitola, tetamu akan dibawa melawat beberapa bangunan antaranya Haydar-Kadi Mosque,St Dimitrija, Ishak Pasha Mosque dan Mustafa Kemal Ataturk Museum iaitu rumah dimana beliau dilahirkan. Bertolak menuju ke Ohrid selepas makan tengahari dan melawat Haji Turgut Mosque yang merupakan masjid yang tertua di sini dibina pada tahun 1466, Zeynel Abedin-Pasha Mosque yang dibina pada abad ke-17 yang menempatkan makam Emir pertama Ohrid. Lawatan diteruskan sekitar Ohrid antaranya Houses of Robevci, Cathedral of Saint Sophia,Tsar Samuil Fortress dan juga Church Saint John Kanoe. Makan malam dan daftar masuk hotel.

Hari 5OHRID – TIRANA – BAR – PODGORICA (SP/MT/MM)

Sarapan pagi di hotel. Bertolak menuju ke kota Tirana yang merupakan ibu negara Albania, sebuah negara kecil majoriti penduduk Islam yang baru terlepas daripada cengkaman pemerintahan Komunis pada tahun 1992. Tetamu berpeluang untuk bersolat di Ethem Bey Mosque selepas makan tengahari yang dibina pada abad ke-18 oleh Haxhi Et’hem Bey. Selain itu, tetamu boleh berfoto di Clock Tower of Tirana yang dibina orang Turki pada tahun 1811 setinggi 35m dan melepasi Pyramid of Tirana, National History Museum dan juga Skanderberg Square yang gah dengan arca Skanderbeg Monument. Bertolak menuju ke bandar Bar yang berada di dalam negara Montenegro, makan malam dan solat di Islamic Cultural Centre setibanya di sana. Bertolak menuju ke Podgorica dan daftar masuk hotel.

Hari 6PODGORICA – BUDVA – KOTOR – DUBROVNIK – TREBINJE (SP/MT/MM)

Selepas bersarapan pagi di hotel, menuju ke kota Budva untuk melawat tarikan-tarikan yang terdapat di dalam Old Town Budva yang terletak di tepi Laut Adriatic. Photo stop di St Stefan dan berjalan sekitar Budva Castle yang dibina lereng bukit. Seterusnya tetamu pula akan dibawa melawat ke sebuah kota yang cukup indah namun kedengaran tidak sesuai dengan namanya, Kotor yang merupakan Tapak Warisan Dunia UNESCO. Tetamu akan dibawa melihat monument-monumen bersejarah di dalam Old Town Kotor seperti Cathedral of St. Triphon yang dibina pada 1166, Pima Palace yang dibina pada abad ke-17, Sea Gate of 1555, Watch Tower, Square of Arms dan Pillar of Shame. Perjalanan akan diteruskan ke Dubrovnik. Setibanya di sana, tetamu akan dibawa untuk mengambil gambar pemandangan panorama Old Town Dubrovnik yang cukup mempersonakan. Faktor keindahan inilah yang menyebabkan Dubrovnik digelar “Pearl of the Adriatic” oleh para pelancong. Lawatan pada hari ini diteruskan dengan menyusuri Old Town Dubrovnik untuk melihat tarikan pelancongan di situ seperti St Vlah Church, Sponza Palace, Clock Tower dan Gundulic Sculpt. Bertolak ke Trebinje sebelum makan malam di restoran dan menuju ke hotel penginapan.

Hari 7TREBINJE – POCITELJ - MOSTAR - BLAGAJ – SARAJEVO (SP/MT/MM)

Sarapan pagi di hotel. Bertolak ke bertolak memasuki negara Bosnia and Herzegovina dengan pertamanya melawat punca mata air yang cukup jernih dan menawan pandangan iaitu Buna River Spring di Blagaj dan di tebingnya terletak sebuah sekolah ahli sufi Dervish Tekke. Bertolak ke ke bandar bersejarah Mostar meliputi lembah Neretva untuk melawat
tarikan-tarikan seperti Old Bridge Stari Most yang merupakan ikon pelancongan kepada perkampungan dan negara ini, Tara dan Halebija Towers yang mengapit jambatan tersebut, Karadoz Bey Mosque yang dibina pada 1554 oleh arkitek Mimar Sinan merupakan antara masjid yang tercantik di negara ini, Koski Mehmed Pasha Mosque yang dibina pada 1618 dan Turkish Hammam yang wujud sejak abad ke-16 lagi sejak zaman pemerintahan Uthmaniyyah. Tetamu akan diberi masa bebas untuk membeli-belah di Kujundziluk Old Bazaar yang mana menjual pelbagai jenis barangan buatan tempatan dan cenderamata. Seterusnya tetamu akan dibawa untuk melihat Bertolak menuju ke Sarajevo untuk makan malam dan daftar masuk hotel.

Hari 8MOSTAR – JABLANICA - SARAJEVO (SP/MT/MM)

Selepas sarapan pagi, tetamu akan dibawa ke Bas Carsija iaitu Old Turkish Bazzar untuk membeli-belah barangan cenderamata sambil berfoto di Sebilj iaitu sebuah monumen kayu yang dibina pada tahun 1753, bersolat di Gazi Husrev-bey Mosque yang merupakan masjid yang terbesar di negara ini dibina pada tahun 1530 di zaman Uthmaniyyah.Bergambar di Latin Bridge tempat tumpasnya Archduke Franz Ferdinand of Austria pada zaman perang dunia pertama. Tidak lupa Catholic Churches, Fire of Freedom dan juga Madrasah Kursunlu. Selepas makan tengahari di Jablanica, tetamu akan dibawa melawat Tunnel of Hope iaitu sebuah rumah yang terdapat di dalamnya terowong keluar masuk rakyat Bosnia dari kepungan tentera Serbia ke atas bandar Sarajevo bagi mendapatkan bekalan makanan dan ubatan ketika Perang Bosnia. Pulang semula ke hotel untuk makan malam dan berehat.

Hari 9SARAJEVO – VRELO BOSNE- SARAJEVO (SP/MT/MM)

Sarapan pagi di hotel. Kemudian bertolak menuju ke National Park Vrelo Bosne yang terletak kira-kira 1 jam dari Sarajevo. Taman yang sangat indah dengan pokok-pokok yang ditanam sepanjang Bosna River yang mengalir di kaki bukit Mount Igman .Pasti banyak foto-foto menarik yang dapat anda dapat anda abadikan di sini. Patah balik ke Sarajevo untuk masa bebas bagi peserta untuk membeli belah cendarahati untuk dibawa balik. Makan malam dan berehat di hotel.

Hari 10SARAJEVO – AHMICI – TRAVNIK – JAJCE - BIHAC (SP/MT/MM)

Bertolak menuju ke perkampungan Ahmici selepas sarapan pagi di hotel untuk melawat 116 Monument di mana perkampungan ini telah diserang oleh tentera Croatia dan membunuh seramai 116 orang. Presiden Croatia sendiri pernah melawat ke monumen ini sebagai tanda kekesalan mereka. Bertolak menuju ke Travnik yang merupakan salah satu kota terpenting zaman Uthmaniyyah dan setibanya di sana, tetamu akan dibawa berfoto ke Travnik Ibrahim Pasha Madrasah, Ottaman Fortress dan Alaca Mosque. Bergerak menuju ke Jajce yang terkenal dengan pemandangan indah semulajadi Pliva Waterfalls yang setinggi 27m. Makan tengahari di tepi Great Pliva Lake sebelum berfoto di Watermills Open Air Museum yang cukup unik dengan binaan 20 rumah kincir air di atas Pliva River. Bersolat di Esma Sultanija Mosque yang dibina pada tahun 1753 sebelum bertolak menuju ke Bihac. Makan malam di restoran dan daftar masuk hotel.

Hari 11BIHAC – PLITVICE LAKES – ZAGREB (SP/MT/MM)

Sarapan pagi di hotel dan bertolak memasuki negara Croatia untuk menikmati keindahan alam semulajadi di Plitvice Lakes National Park setanding dengan gelaran yang diberi padanya iaitu Syurga Dunia. Kawasan taman negara ini cukup indah dengan panorama memukau air terjun dan tasiknya di mana tetamu boleh menyelusuri titi kayu yang dibina di sepanjang tasik ini, malahan boleh meraih pengalaman menaiki bot persiaran menyusuri tasik. Bertolak menuju ke kota Zagreb dan setibanya di sana, makan tengahari dan bersolat di Zagreb Mosque yang dibina pada tahun 1987 atas derma dari Sultan Sharjah, salah seorang Emir di UAE. Seterusnya tetamu akan dibawa daftar masuk hotel. Makan tengahari dan makan malam di restoran tempatan halal.

Hari 12ZAGREB – ISTANBUL (SP)

Melawat sekitar kota Zagreb selepas sarapan pagi di hotel. Tetamu akan dibawa melawat ke Cathedral of St. Stephen pada Kaptol adalah sebuah institusi Katolik Roman dan bukan sahaja bangunan tertinggi di Croatia tetapi juga bangunan suci yang paling monumental dalam gaya Gothic tenggara Alps. Ia didedikasikan untuk Asumsi Mary dan kepada raja-raja Saint Stephen dan Saint Ladislaus. Seterusnya melawat ke Dolac Market, adalah pasar petani yang terletak di Gornji Grad – Medveščak, kota Zagreb, Croatia. Dolac adalah pasar petani paling terkenal dan paling terkenal di Zagreb dan melawat ke The Stone Gate, adalah salah satu mercu tanda yang lebih penting dari Bandar Utama Zagreb. Ia dibina pada abad ke-13, dan mendapat penampilannya sekarang pada abad ke-18. Kemudian, tetamu akan melawat ke Mark’s Square, atau Piazza San Marco, yang sering dikenali dalam Bahasa Inggeris sebagai St Mark’s Square, merupakan dataran utama Venice, Itali, di mana ia umumnya dikenali sebagai la Piazza. Semua ruang bandar lain di bandar dipanggil campi. Seterusnya, tetamu akan melawat ke Ban Jelacic Square dan Zagreb City Skale Model. Selepas itu, melawat ke Strossmayer Promenade. Kemudian bertolak ke Lapangan Terbang Zagreb bagi penerbangan pulang ke Kuala Lumpur melalui Istanbul.

Hari 13ISTANBUL – KUALA LUMPUR

Tiba di Lapangan Terbang Antarabangsa Kuala Lumpur (KLIA).

Harga Pakej

Kategori Bilik Berdua Bilik Seorang Kanak² Bilik Berdua Kanak² Berkatil Kanak² Tanpa Katil
Promosi RM 8390 RM 8290 RM 8090 RM 7390 RM 6990
Warga Emas RM 8290 RM 9790

Jadual Penerbangan

Hari

Penerbangan

Dari

Ke

Perlepasan

Ketibaan

01

TK 63

K.LUMPUR

ISTANBUL

1125

1725

01

TK 1843

ISTANBUL

ATHEN

1910

2045

12

TK 1056

ZAGREB

ISTANBUL

2015

2320

13

TK 60

ISTANBUL

K.LUMPUR

0130

1715

Tarikh

25 Ogos 2019

Hotel

BANDAR

RATING

MALAM

NAMA HOTEL

Athens

4*

2

Hotel Poseidon atau setaraf

Kalambaka

4*

1

Hotel  Antoniadis atau setaraf

Ohrid

4*

1

Hotel Mirage atau setaraf

Podgorica

4*

1

Hotel Philia atau setaraf

Trebinje

4*

1

Hotel Bellevue atau setaraf

Mostar

4*

1

Hotel Eden atau setaraf

Sarajevo

4*

2

Hotel Holiday atau setaraf

Bihac

4*

1

Hotel Emporium atau setaraf

Zagreb

4*

1

Hotel Astoria atau setaraf

Pakej Termasuk

 • Tiket penerbangan pergi-balik kelas ekonomi termasuk surcaj minyak dan segala cukai penerbangan.
 • Hotel penginapan bertaraf 4* sepanjang lawatan (rujuk senarai hotel ditawarkan).
 • Cukai bandar (city tax) di Athens, Dubrovnik dan Zagreb.
 • Sarapan pagi di hotel, makan tengahari dan makan malam sesuai Muslim sepanjang lawatan.
 • Percuma bot persiaran Ohrid Lake Cruise yang bernilai EUR30 seorang.
 • Tiket masuk ke tempat lawatan: Acropolis of Athens, Blagaj Dervish Lodge, Tunnel of Hope, Vrelo Bosna, travnik Castle, Museum of Srebrenica.
 • Pengangkutan bas persiaran berhawa dingin yang selesa.
 • Perkhidmatan pemandu pelancong berbahasa Inggeris yang berpengalaman sepanjang lawatan.
 • Tip kepada pemandu pelancong dan pemandu bas persiaran.
 • Diiringi ketua rombongan yang terlatih profesional dari Wan Vacation Sdn. Bhd.
 • Percuma edisi beg kembara khas (kecuali bayi) Wan Vacation Sdn. Bhd.

Pakej Tidak Termasuk

 • Insurans kembara (travel insurance) – sila hubungi kami bagi khidmat nasihat dan pembelian premium insurans kembara yang sesuai.
 • Surcaj tambahan kepada harga yang ditawarkan ketika waktu perayaan, puncak dan cuti sekolah (sekiranya ada dinyatakan di dalam tarikh perlepasan).
 • Servis tambahan di hotel seperti dobi, snek dan mini bar dan perkhidmatan porter sekiranya tidak disediakan.
 • Makan minum, tiket lawatan dan lawatan selain dari yang dinyatakan di dalam aturcara.
 • Bayaran tambahan bagi lebihan had bagasi yang dibawa.
 • Perkara lain selain dari yang dinyatakan di dalam aturcara dan pakej termasuk.
Peta Perjalanan
Galeri