9H7M TURKI KLASIK

ISTANBUL –IZMIT-ANKARA-CAPPADOCIA-KONYA-PAMUKKALE-KUSADASI-BURSA-ISTANBUL
Seorang Dewasa Bilik Berdua *

RM 4590

Termasuk lawatan di Hagia Sophia
Harga Normal: RM 4,790
Dewasa: RM 4590
Warga Emas: RM 4550
Termasuk lawatan di Hagia Sophia
Harga Normal: RM 4,790
Dewasa: RM 4590
Warga Emas: RM 4550

Proceed Booking

  Kenapa Selamatbercuti.com?

 • Harga kompetitif tanpa kos terselindung
 • Pengendali professional & berpengalaman
 • Penyediaan makanan sesuai Muslim
 • Penjagaan waktu solat Musafir
Max People : 30

Penerbangan

Aturcara

Hari 1KUALA LUMPUR – ISTANBUL – IZMIT (MM)

Tetamu berkumpul di Lapangan Terbang Antarabangsa Kuala Lumpur (KLIA) untuk penerbangan ke Istanbul, Turki. Setibanya di Lapangan Terbang Istanbul, terus bertolak ke bandar Izmit untuk daftar masuk ke hotel dan makan malam.

Hari 2IZMIT – ANKARA – CAPPADOCIA (SP/MT/MM)

Sarapan pagi di hotel. Meneruskan perjalanan ke Ankara untuk melawat Muzium Ataturk (daripada luar). Ia juga dikenali sebagai Muzium Etnografi Ankara. Di dalam muzium ini terdapat barang-barang peninggalan Mustafa Kemal Ataturk dan makamnya. Selepas makan tengahari, tetamu akan melawat Kocatepe Mosque Masjid terbesar di Ankara. Kemudian singgah di Salt Lake sebelum bertolak ke Cappadocia. Daftar masuk hotel dan makan malam.

Hari 3CAPPADOCIA (SP/MT/MM)

Setelah sarapan pagi di hotel, tetamu akan dibawa ke Jewellery Shop, sebelum dibawa melawat ke penempatan awal bawah tanah di Cappadocia pada zaman dahulu iaitu Cardakli Underground City di mana pada satu ketika hampir 5,000 penduduk tinggal di kota bawah tanah ini. Makan tengahari dan tetamu akan dibawa mengambil gambar panorama indah Goreme, Uchisar Castle, Pasabag Valley dan Fairy Chimneys. Tetamu juga dibawa melawat Pigeon Valley, di mana tetamu dapat menyaksikan lanskap lembah batuan yang memukau dan lubang-lubang yang diukir pada batu tersebut sebagai rumah merpati. Pulang ke hotel dan makan malam.

Hari 4CAPPADOCIA – KONYA – PAMUKKALE (SP/MT/MM)

Sarapan pagi di hotel. Kemudian tetamu dibawa menyaksikan cara-cara pembuatan karpet Turki di Carpet Factory yang cukup terkenal dengan kehalusan seni karyanya. Lawatan diteruskan ke bandar Konya di mana tetamu akan dibawa melawat Sultanhani Caravanserai yang merupakan salah satu hotel terawal bagi para pedagang Laluan Sutera suatu ketika dahulu. Kemudian, menziarahi Mevlana Museum iaitu sekolah terawal dan terbesar bagi ahli-ahli sufi ketika zaman Uthmaniyyah dan menempatkan makam pengasasnya iaitu Jalaluddin Rumi. Bertolak ke Pamukkale. Daftar masuk hotel dan makan malam.

Hari 5PAMUKKALE – KUSADASI (SP/MT/MM)

Sarapan pagi di hotel. Tetamu akan dibawa melawat tarikan utama di Pamukkale iaitu Hierapolis & Necropolis, yang terkenal dengan mandian termal dan pusat kesihatan. Ia juga tersenarai sebagai Tapak Warisan Dunia UNESCO. Selain itu, melawat Cotton Castle yang amat terkenal dengan teres-teres kolam air panas berwarna putih. Selain itu, terdapat juga Cleopatra’s Thermal Pool yang dibina pada era Rom yang dipercayai oleh orang zaman dahulu bahawa air panas di Pamukkale boleh menyembuhkan penyakit seperti asma, arthritis dan masalah pencernaan. Bertolak ke Kusadasi. Melawat kota Kusadasi yang terkenal dengan sejarah peninggalan kota Ephesus iaitu kota penempatan zaman Yunani dan Rom purba yang dibina pada 10 SM yang menempatkan monumen-monumen zaman empayar Yunani dan Rom seperti Library of Celcius dan Great Theatre, serta peninggalan Temple of Artemis yang merupakah salah satu daripada Seven Wonders of the Ancient World. Lawatan diteruskan ke 7 Sleepers Cave yang bersejarah, gua di mana 7 pemuda Ashabul Kahfi bersembunyi dan dibangunkan daripada tidur setelah kira-kira 300 tahun seperti yang diceritakan di dalam Al-Quran. Membeli belah di Leather Outlet Factory. Daftar masuk hotel dan makan malam.

Hari 6KUSADASI – BURSA (SP/MT/MM)

Setelah bersarapan pagi, bertolak ke Bursa iaitu kota yang pernah menjadi ibu negara pertama kerajaan Uthmaniyyah sebelum Edirne dan Istanbul. Setibanya di Bursa, tetamu melawat Green Mosque, sebuah masjid yang sangat menakjubkan seni binanya dan mendapat nama daripada jubin di dalam masjid tersebut yang berona hijau kebiruan dan Green Tomb, makam Sultan Mehmet I dan ahli keluarganya yang membina masjid ini. Seterusnya melawat Ulu Cami yang turut dikenali sebagai Grand Mosque of Bursa yang merupakan mercu tanda seni bina Uthmaniyyah terawal dan masjid terbesar di Bursa dengan 20 kubah dan 2 menara. Masjid ini turut mempamerkan seni kaligrafi Islam terbaik yang tertulis di dinding, kolum dan plat oleh penulis kaligrafi terhebat pada zaman tersebut. Membeli belah di Silk House. Kemudian daftar masuk hotel dan makan malam.

Hari 7BURSA – ISTANBUL (SP/MT/MM)

Sarapan pagi di hotel. Bertolak ke Istanbul, tetamu akan dibawa menaiki Bhosporus Cruise dan menyusuri Selat Bosphorus yang menghubungkan Lautan Marmara dan Laut Hitam, di mana tetamu berpeluang melihat mercu tanda kota Istanbul di sepanjang pelayaran antaranya Rumelian Castle, Anatolian Castle dan Dolmabahçe Palace. Lawatan diteruskan ke Istanbul, kota antara dua benua iaitu Asia dan Eropah. Melawat Masjid dan Makam Abu Ayyub Al Ansari, salah seorang sahabat Nabi Muhammad. Masa bebas untuk membeli-belah di Spice Market & Grand Bazzar yang menjual pelbagai rempah ratus,manisan,halwa dan cenderahati. Seterusnya bertolak ke New Mosque atau dikenali Camlica Mosque iaitu masjid terbesar di Turkey yang mampu memuatkan 63000 jemaah. Makan malam sebelum daftar masuk hotel.

Hari 8ISTANBUL – KUALA LUMPUR (SP/MT/MM)

Selesai bersarapan, daftar keluar untuk memulakan lawatan ke ikon kota Istanbul iaitu Topkapi Palace yang pernah menjadi kediaman sultan2 Uthmaniyyah selama 400 tahun. Di sini, tetamu berkesempatan untuk melihat peninggalan Rasulullah SAW seperti janggut, gigi, jubah dan pedang di samping peninggalan nabi-nabi yang lain seperti pedang Nabi Daud, tongkat Nabi Musa dan serban Nabi Yusuf. Kemudian, tetamu akan ke Hagia Sofia yang cukup sinonim dengan kota Istanbul. Merupakan sebuah Basilika Kristian Ortodoks ketika empayar Byzantine yang kemudiannya ditukarkan menjadi masjid oleh Sultan Mehmet pada 1453. Kini, Hagia Sophia merupakan sebuah muzium dan kekal sebagai monumen dan karya seni bina penting kepada empayar Byzantine dan Uthmaniyyah. Lawatan diteruskan ke Blue Mosque, yang mendapat namanya daripada jubin biru yang mengelilingi dinding dalaman serta satu-satunya masjid di Istanbul yang mempunyai 6 menara. Hippodrome Square di mana hari ini ia dihiasi dengan Egyptian Obelisk, Serpentane Column dan Istana Ibrahim Pasa (lihat dari luar). Kemudian, bertolak ke lapangan terbang untuk penerbangan pulang ke Kuala Lumpur.

Hari 9 KUALA LUMPUR

Tiba di Lapangan Terbang Antarabangsa Kuala Lumpur (KLIA).

Harga Pakej

Kategori Bilik Berdua Bilik Seorang Kanak² Bilik Berdua Kanak² Berkatil Kanak² Tanpa Katil
Promosi RM 4590 RM 5390 RM 4190 RM 3990 RM 3790
Warga Emas RM 4550 RM 5350

Jadual Penerbangan

 

Hari

Penerbangan

Dari

Ke

Perlepasan

Ketibaan

01

TK 63

K.LUMPUR

ISTANBUL

1125

1725

08

TK 62

ISTANBUL

K.LUMPUR

1810

0955+1

 

TARIKH PENERBANGAN: 19, 26 JUL | 16, 23 AUG | 13 SEP* | 18* OCT 2020  

SURCAJ : RM 200 *

 

Hari

Penerbangan

Dari

Ke

Perlepasan

Ketibaan

01

TK 63

K.LUMPUR

ISTANBUL

1125

1725

09

TK 60

ISTANBUL

K.LUMPUR

0135

1715

 

TARIKH PENERBANGAN: 31 AUG 2020

Hari

Penerbangan

Dari

Ke

Perlepasan

Ketibaan

01

TK 61

K.LUMPUR

ISTANBUL

2340

0620

09

TK 62

ISTANBUL

K.LUMPUR

1835

1005

 

26* OCT 2020

SURCAJ : RM 200 *

Tarikh

19, 26 JUL | 16, 23, 31 AUG | 13 SEP* | 18* , 26* OCT |  2020

Hotel

BANDAR

RATING

MALAM

NAMA HOTEL

Izmit

4*

1

Hotel Tryp by Wyndham atau setaraf

Cappadocia

4*

2

Hotel Tourist atau setaraf

Pamukkale

4*

1

Hotel Ladik atau setaraf

Kusadasi

4*

1

Hotel Kayhanbe atau setaraf

Bursa

4*

1

Hotel Gorukle Oruc atau setaraf

Istanbul

4*

1

Hotel Courtyard Marriot atau setaraf

 

Pakej Termasuk

 • Tiket penerbangan pergi-balik kelas ekonomi termasuk surcaj minyak dan segala cukai penerbangan.
 • Hotel penginapan bertaraf 4* sepanjang lawatan (rujuk senarai hotel ditawarkan).
 • Sarapan pagi, makan tengahari dan makan malam sepanjang lawatan.
 • Percuma bot persiaran Bosphorus Cruise yang bernilai USD60 seorang.
 • Tiket masuk ke tempat lawatan: Ephesus, Hierapolis (Cotton Castle), Mevlana Museum, Cardak Underground City, Topkapi Palace dan Hagia Sophia.
 • Pengangkutan bas persiaran berhawa dingin yang selesa dan dilengkapi WIFI.
 • Perkhidmatan pemandu pelancong berbahasa Inggeris yang berpengalaman sepanjang lawatan.
 • Tip kepada pemandu pelancong dan pemandu bas persiaran.
 • Ketua rombongan yang terlatih profesional dari Wan Vacation Sdn. Bhd.
 • Percuma edisi beg kembara khas (kecuali bayi) Wan Vacation Sdn. Bhd.

Pakej Tidak Termasuk

 • Menaiki Hot Air Balloon (USD230 seorang) dan menonton Wherling Derwish Ceremony (USD45) di Cappadocia.
 • Insurans kembara (travel insurance) – sila hubungi kami bagi khidmat nasihat dan pembelian premium insurans kembara yang sesuai.
 • Surcaj tambahan kepada harga yang ditawarkan ketika waktu perayaan, puncak dan cuti sekolah (sekiranya ada dinyatakan di dalam tarikh perlepasan).
 • Servis tambahan di hotel seperti dobi, snek dan mini bar dan perkhidmatan porter sekiranya tidak disediakan.
 • Makan minum, tiket lawatan dan lawatan selain dari yang dinyatakan di dalam aturcara.
 • Bayaran tambahan bagi lebihan had bagasi yang dibawa.
 • Perkara lain selain dari yang dinyatakan di dalam aturcara dan pakej termasuk.
Galeri