9H7M BALKANS ESTETIKA

Sarajevo - Mostar - Dubrovnik - Kotor - Budva - Tirana - Ohrid - Skopje - Sofia - Bucharest
Seorang Dewasa Bilik Berdua *

RM 6,890

Jelajah Dari Barat Ke Timur Balkans!
Harga Normal: RM 7,590
Harga Fiesta: RM 6,890
Warga Emas: RM 6,790
Jelajah Dari Barat Ke Timur Balkans!
Harga Normal: RM 7,590
Harga Fiesta: RM 6,890
Warga Emas: RM 6,790

Proceed Booking

  Kenapa Selamatbercuti.com?

 • Harga kompetitif tanpa kos terselindung
 • Pengendali professional & berpengalaman
 • Penyediaan makanan sesuai Muslim
 • Penjagaan waktu solat Musafir

Anda Ada Persoalan?

Sebarang pertanyaan lanjut, hubungi pakar pelancongan kami melalui Talian Bebas Tol / Whatsapp dan kami gembira untuk berbual dengan anda

Toll Free : 1 800 18 2884

Office : 03 9132 2884

Whatsapp : 013 500 2884

Max People : 30

Penerbangan

Aturcara

Hari 1KUALA LUMPUR – DOHA – SARAJEVO (MT/MM)

>Berkumpul di Lapangan Terbang Kuala Lumpur (KLIA) untuk penerbangan ke Sarajevo melalui Doha. Setibanya di Lapangan Terbang Antarabangsa Sarajevo, tetamu akan dibawa makan tengahari di restoran tempatan, kemudian melawat Tunnel of Hope iaitu sebuah rumah yang terdapat di dalamnya terowong keluar masuk rakyat Bosnia dari kepungan tentera Serbia ke atas bandar Sarajevo bagi mendapatkan bekalan makanan dan ubatan. Seterusnya, tetamu akan dibawa ke kawasan Bascarsija atau Old Town Bazaar di tengah bandar Sarajevo untuk membeli-belah sambil berfoto di Sebilj iaitu sebuah monumen kayu yang dibina pada tahun 1753, bersolat di Gazi Husrev-bey Mosque yang merupakan masjid yang terbesar di negara ini dibina pada tahun 1530 di zaman Uthmaniyyah, Sahat Kula iaitu sebuah menara jam yang dibina seawal abad ke-17, Sacred Heart Cathedral yang cukup terkenal kerana binaannya dan di hadapannya terletak salah satu tapak Sarajevo Roses, nama yang diberi kepada kesan letupan bom mortar ketika Perang Bosnia yang disimen semula dengan warna merah dan juga berfoto di City Hall yang juga dikenali sebagai Vijecnica. Makan malam dan daftar masuk hotel.

Hari 2SARAJEVO – MOSTAR (SP/MT/MM)

Sarapan pagi di hotel. Meneruskan perjalanan memasuki negara Bosnia and Herzegovina dan melawat sekitar kota Mostar yang cukup indah dengan tarikan-tarikan seperti Old Bridge Stari Most yang merupakan ikon pelancongan kepada perkampungan dan negara ini, Tara dan Halebija Towers yang mengapit jambatan tersebut, Karadoz Bey Mosque yang dibina pada 1554 oleh arkitek Mimar Sinan merupakan antara masjid yang tercantik di negara ini, Koski Mehmed Pasha Mosque yang dibina pada 1618 dan Turkish Hammam yang wujud sejak abad ke-16 lagi sejak zaman pemerintahan Uthmaniyyah. Tetamu akan diberi masa bebas untuk membeli-belah di Kujundziluk Old Bazaar yang mana menjual pelbagai jenis barangan buatan tempatan dan cenderamata. Makan malam dan daftar masuk hotel.

Hari 3MOSTAR – DUBROVNIK (SP/MT/MM)

Sarapan pagi di hotel dan lawatan pada hari ini diteruskan dengan menyusuri Old Town Dubrovnik untuk melihat tarikan pelancongan di situ seperti Rector’s Palace yang pernah menjadi istana pemerintahan kota ini antara abad ke-14 hingga 18, Franciscan Church and Monastery yang dibina pada tahun 1360 namun telah beberapa kali musnah dek bencana, Museum of Croatian War of Independence, Sponza Palace, Clock Tower dan Orlando’s Column yang menggambarkan pahlawan Dubrovnik abad ke-8 yang terletak di Luza Square Stradun. Makan malam dan daftar masuk hotel.

Hari 4DUBROVNIK – KOTOR – BUDVA – TIRANA (SP/MT/MM)

Setelah sarapan pagi, tetamu akan dibawa melawat ke sebuah kota yang cukup indah namun kedengaran tidak sesuai dengan namanya, Kotor yang merupakan Tapak Warisan Dunia UNESCO. Tetamu akan dibawa melihat monument-monumen bersejarah di dalam Old Town Kotor seperti Cathedral of St. Triphon yang dibina pada 1166, Pima Palace yang dibina pada abad ke-17, Sea Gate of 1555, Watch Tower, Square of Arms dan Pillar of Shame. Seterusnya, meneruskan perjalanan menuju ke kota Budva untuk melawat tarikan-tarikan yang terdapat di dalam Old Town Budva yang terletak di tepi Laut Adriatic dibina pada zaman Venetians seperti Citadel yang kini digunakan sebagai teater, Church of St. Ivan dan menikmati pemandangan indah menghadap ke arah Pulau St. Nikola. Kemudian bertolak menuju ke Tirana. Makan malam dan daftar masuk hotel.

Hari 5TIRANA – OHRID – SKOPJE (SP/MT/MM)

Setelah sarapan pagi di hotel, melawat sekitar bandar Tirana seperti Skenderbeg Square. Nama tempat tersebut diambil sempena nama pahlawan Albania, Gjergj Kastrioti Skenderbeu. Kawasan tersebut mempunyai lebih kurang 40,000 meter persegi. Makan tengahari dan bersolat di Ethem Bey Mosque. Seterusnya meneruskan perjalanan ke Ohrid. Tetamu akan dibawa melawat tempat-tempat menarik di bandar Ohrid seperti Cinar Square, Halveti Hayati Tekke, Church of St. Sophia, Amphitheatre, dan Kuloglu Mosque. Kemudian, bertolak ke Skopje. Makan malam dan daftar masuk hotel.

Hari 6SKOPJE – SOFIA (SP/MT/MM)

Sarapan pagi di hotel dan bertolak ke Skopje yang terletak di negara Macedonia. Sejurus tiba di sana, tetamu akan melawat Castle of Skopje, istana dan kubu yang didiami sejak zaman pra-sejarah lagi iaitu zaman Neolitik dan awal Zaman Gangsa; Murat Pasha Mosque, masjid dengan reka bentuk luar biasa iaitu struktur seakan-akan basilika (gereja) dan tidak mempunyai kubah; Yahya Pasha Mosque, masjid yang dibina oleh Yahya Pasha yang merupakan komander Skopje dan menantu Sultan Bayezid II pemerintah Kerajaan Uthmaniyyah di Turki; Stone Bridge yang merupakan simbol bandar Skopje dibina oleh Sultan Mehmed II dan Macedonia Square, dataran utama yang menempatkan tugu Alexander The Great Statue, raja Macedonia yang menakluk empayar Achaemenid dan telah menakluki Mesir, Persia, Babylon, Lembah Indus dan banyak lagi. Kemudian, membeli-belah di Old Bazaar. Meneruskan perjalanan ke Sofia, ibu negara Bulgaria yang terkenal dengan bangunan-bangunan gaya Eropah dan Komunis yang dahulunya pernah diperintah oleh kerajaan Turki Uthmaniyyah. Makan malam dan daftar masuk hotel.

Hari 7SOFIA – BUCHAREST (SP/MT/MM)

Sejurus bersarapan pagi, lawatan dimulakan di Alexander Nevsky Cathedral yang dibina oleh putera Saint Alexander Nevsky sebagai penghormatan kepada tentera Russia yang terbunuh dalam peperangan Russia-Turki 1877-1878 yang membebaskan Bulgaria dari Empayar Uthmaniyyah. Selepas itu, tetamu dibawa melawat Ivan Vazov National Theatre yang merupakan teater tertua di Romania dengan seni bina Neo-classic dan Banya Bashi Mosque, satu-satunya masjid di Sofia yang masih digunakan sehingga kini daripada 70 buah masjid yang pernah wujud di Sofia. Seni bina masjid ini direka oleh jurutera terhebat Uthmaniyyah, Mimar Sinan yang turut membina Blue Mosque di Istanbul. Seterusnya, menuju ke Bucharest, ibu negara Romania. Makan malam di restoran dan daftar masuk hotel.

Hari 8BUCHAREST – DOHA – KUALA LUMPUR (SP/MT/MM)

Sarapan pagi di hotel dan melawat Peles Castle yang mempunuyai senibina memukau dan dianggap sebagai Istana paling menakjubkan di Eropah. Kemudian melawat bandar Bucharest antaranya Palace of Parliament yang merupakan bangunan pentadbiran kedua terbesar di dunia selepas Pentagon di Amerika Syarikat yang didirikan pada 1980an. Seterusnya melepasi CEC Palace iaitu ibu pejabat CEC Bank yang dibangunkan pada tahun 1900 dengan seni bina yang amat mempesonakan terutama struktur kubahnya yang diperbuat daripada kaca, Romanian Athenaeum merupakan dewan konsert dan mercu tanda ibu negara Bucharest, The Village Museum yang merupakan sebuah muzium ethnografi terbuka yang mempamerkan kehidupan kampung tradisional Romania, Arcul de Triump merupakan monumen sejarah seperti yang terdapat di Paris dan salah satu mercu tanda penting di Bucharest, Revolution S quare yang merupakan dataran yang terletaknya bangunan Central Committee of the Romanian Communist Party yang merupakan ibu pejabat rejim komunis di Romania sewaktu era pemerintahan komunis dan tugu Memorial of Rebirth iaitu tugu setinggi 25m berbentuk obelisk. Makan malam sebelum bertolak ke Lapangan Terbang Antarabangsa Bucharest untuk penerbangan ke Kuala Lumpur melalui Doha.

Hari 9KUALA LUMPUR

Tiba di Lapangan Terbang Antarabangsa Kuala Lumpur (KLIA).

Harga Pakej

Jadual Penerbangan

11, 18 Sep 2019

Penerbangan Dari Masa Tiba Masa
QR 853 KUL 0225 DOH 0455
QR 293 DOH 0710 SJJ 1135
QR 220 OTP 0035 DOH 0520
QR 852 DOH 0840 KUL 2150

 

22 Oct 2019

Penerbangan Dari Masa Tiba Masa
QR 853 KUL 0225 DOH 0515
QR 293 DOH 0710 SJJ 1135
QR 220 OTP 2330 DOH 0515
QR 852 DOH 0830 KUL 2130

Tarikh

11, 18 Sep | 22 Oct 2019

Hotel

BANDAR RATING NAMA HOTEL
Sarajevo 4* Hotel Hollywood atau setaraf
Mostar 4* Hotel Eden atau setaraf
Dubrovnik 4* Hotel Adria atau setaraf
Tirana 4* Hotel Te Stela atau setaraf
Skopje 4* Hotel New Star atau setaraf
Sofia 4* Hotel Ramada atau setaraf
Bucharest 4* Hotel RIN Central atau setaraf

Pakej Termasuk

 • Tiket penerbangan pergi-balik kelas ekonomi termasuk surcaj minyak dan segala cukai penerbangan.
 • Hotel penginapan bertaraf 4* sepanjang lawatan (rujuk senarai hotel ditawarkan).
 • Cukai bandar (city tax) di Bucharest, Dubrovnik dan Budapest.
 • Sarapan pagi di hotel, makan tengahari dan makan malam sesuai Muslim sepanjang lawatan.
 • Tiket masuk ke tempat lawatan: Peles Castle dan Tunnel of Hope.
 • Pengangkutan bas persiaran berhawa dingin yang selesa.
 • Perkhidmatan pemandu pelancong berbahasa Inggeris yang berpengalaman sepanjang lawatan.
 • Tip kepada pemandu pelancong dan pemandu bas persiaran.
 • Ketua rombongan yang terlatih profesional dari Wan Vacation Sdn. Bhd.
 • Percuma edisi beg kembara khas (kecuali bayi) Wan Vacation Sdn. Bhd.

Pakej Tidak Termasuk

 • Insurans kembara (travel insurance) – sila hubungi kami bagi khidmat nasihat dan pembelian premium insurans kembara yang sesuai.
 • Surcaj tambahan kepada harga yang ditawarkan ketika waktu perayaan, puncak dan cuti sekolah (sekiranya ada dinyatakan di dalam tarikh perlepasan).
 • Servis tambahan di hotel seperti dobi, snek dan mini bar dan perkhidmatan porter sekiranya tidak disediakan.
 • Makan minum, tiket lawatan dan lawatan selain dari yang dinyatakan di dalam aturcara.
 • Bayaran tambahan bagi lebihan had bagasi yang dibawa.
 • Perkara lain selain dari yang dinyatakan di dalam aturcara dan pakej termasuk.
Peta Perjalanan
Galeri