Lawatan ke Baitulmaqdis 2023

[April 2024] 11H8M Jordan + Palestine + Mesir

0
 • 11H8M
 • Max Guests : 25
 • April 2024

Laluan Lawatan

PAKEJ JORDAN BAITULMAQDIS MESIR INI MERANGKUMI AMMAN – PETRA – LAUT MATI – JERICHO – BAITULMAQDIS – HEBRON – JABAL MUSA – SUEZ – CAIRO – ALEXANDRIA

Tarikh Pelepasan

 • April 2024

Jadual Penerbangan

HARI

PENERBANGAN

DARI

KE

PERLEPASAN

KETIBAAN

01

G9 803

K. LUMPUR

SHARJAH

0320

0635

01

G9 337

SHARJAH

AMMAN

0825

1025

10

G9 607

ALEXANDRIA

SHJ

0110

0545

10

G9 802

SHARJAH

K. LUMPUR

1450

  0220 +1

Hotel Penginapan

BANDAR

RATING

MALAM

NAMA HOTEL

Amman

3*

2

Hotel Al Andalus Tower atau setaraf

Baitulmaqdis

3*

3

Hotel Victoria atau setaraf

St Catherine

3*

1

Hotel Morgenland atau setaraf

Cairo

3*

2

Hotel Amarante atau setaraf

Pakej Harga

KATEGORI

SINGLE

TWIN / TRIP

CHD TWIN

CHD WITH BED

CHD NO BED

NORMAL

RM 13 590

RM 11 590

RM 11 590

RM 10 690

RM 9 390

WE NORMAL

RM 13 490

RM 11 490

PROMO FMM8

RM 12 790

RM 10 790

RM 10 790

RM 9 890

RM 8890

PROMO WE FMM8

RM 12 690

RM10 690

Itinerary

Hari 1 - Kuala Lumpur – Sharjah – Amman (MT/MM)

Tetamu berkumpul di Lapangan Terbang Antarabangsa Kuala Lumpur (KLIA1) untuk penerbangan ke Amman melalui Sharjah. Setibanya di Lapangan Terbang Queen Alia, tetamu akan dibawa untuk melawat Ahl Al Kahf atau dikenali sebagai ‘7 Sleeper’s cave’ yang sejarahnya cukup terkenal dengan sekumpulan pemuda yang tertidur lebih dari 300 tahun kerana bersembunyi dari dibunuh oleh tentera-tentera raja. Makan tengah hari dan solat di King Abdullah Mosque yang dibina pada tahun 1982 dan 1989. Seterusnya melawat Makam Bilal bin Rabah sebelum bertolak ke restaurant untuk makan malam dan daftar masuk hotel.

Hari 2 - Amman – Petra – Laut Mati – Amman (SP/MT/MM)

Selepas sarapan pagi, tetamu akan dibawa ke Petra, Jordan. Petra adalah tapak arkeologi yang terkenal di padang pasir di barat daya Jordan. Wujud sekitar tahun 300 SM, ia adalah ibu kota Kerajaan Nabatean. (Pilihan tambahan: menaiki kereta kuda masuk ke kawasan Petra). Kemudian, tetamu akan dibawa ke Laut Mati (Dead Sea). Laut Mati merupakan tasik air masin yang terletak di sempadan Jordan dan Tebing Barat. Pantainya berada di kedudukan serendah 418 m di bawah aras laut yang merupakan kedudukan terendah di atas daratan dunia. Kandungan garam di dalam laut ini menyebabkan tiada hidupan laut yang boleh hidup di dalamnya, manakala jika mandi, badan akan terapung di atas air dan tidak tenggelam. Pasti tetamu ingin mencuba! Seterusnya, tetamu akan dibawa melawat Grand Husseini Mosque. Tetamu berpeluang untuk mengabdikan kenangan indah bergambar bersama masjid terbesar di Amman. Makan malam sebelum bertolak pulang ke hotel untuk berehat.

Hari 3 - Amman – Jericho – Baitulmaqdis (SP/MT/MM)

Sarapan pagi di hotel, tetamu akan dibawa menyeberangi sempadan Israel melalui Allenby Bridge atau juga dikenali sebagai King Hussein Bridge sebelum tiba di Jericho. Jericho atau dalam Bahasa Arab dipanggil Ariha dipercayai merupakan bandar tertua dan bandar terendah di dunia. Seterusnya, melawat Makam Nabi Musa. Makam Nabi Musa tidak seperti makam lain kerana ukurannya yang agak besar iaitu lebih kurang 3-meter panjang dan 1.5-meter lebar. Seterusnya, meneruskan perjalanan ke Baitulmaqdis. Makan malam dan daftar masuk hotel.

Hari 4 - Baitulmaqdis (SP/MT/MM)

Setelah selesai bersarapan, tetamu akan memulakan lawatan di Baitulmaqdis dengan melawat Masjid Al-Aqsa yang merupakan masjid ketiga paling suci dalam Islam. Menurut sejarah Islam, di masjid inilah Nabi Muhammad diangkat ke langit ketujuh dalam peristiwa Israk dan Mikraj. Selain itu, Masjid Al-Aqsa juga merupakan kiblat pertama bagi umat Islam sebelum wahyu diturunkan di dalam Surah al-Baqarah ayat 148 untuk dihadapkan kiblat ke arah Masjid al-Haram buat semua umat Islam sehinggalah sekarang. Seterusnya melawat Dome of the Rock, monumen Islam tertua yang masih berdiri sehingga ke hari ini. Ia juga mempunyai mihrab yang tertua di dunia. Kemudian tetamu berpeluang melihat Wailing Wall, di mana ia adalah satu-satunya sisa bangunan suci yang teguh berdiri di Temple Mount. Seterusnya, melawat Masjid Omar yang dibina oleh umat Islam di kawasan Saidina Umar Al-Khatab bersembahyang selepas menolak pelawaan paderi besar Baitulmaqdis untuk bersolat di Church of the Holy Sepulchre. Kemudian meneruskan lawatan ke Mount Olive dan menziarahi Makam Salman Al Farisi dan Makam Rabiatul Adawiah. Salman Al Farisi adalah seorang sahabat Nabi Muhammad yang terkenal dengan kecerdikannya dalam mengusulkan penggalian parit di sekelilingi kota Madinah semasa perang Khandaq. Manakala Rabiatul Adawiah terkenal sebagai antara salah seorang wanita terawal yang memeluk agama Islam dan tergolong sebagai wanita sufi dalam sejarah Islam. Kemudian, pulang ke hotel dan makan malam.

Hari 5 - Baitulmaqdis – Hebron (SP/MT/MM)

Sarapan pagi di hotel, dan bertolak menuju ke Mesir. Makan tengah hari di Taba dan sambung perjalanan ke Jabal Musa. Di sinilah terletaknya biara St. Catherine yang merupakan biara Kristian tertua dan disenaraikan sebagai tapak warisan dunia UNESCO. Setibanya di sana, tetamu akan dibawa makan malam dan daftar masuk hotel.

Hari 6 - Baitulmaqdis – Jabal Musa (SP/MT/MM)

Sarapan pagi di hotel, dan bertolak menuju ke Mesir. Makan tengah hari di Taba dan sambung perjalanan ke Jabal Musa. Di sinilah terletaknya biara St. Catherine yang merupakan biara Kristian tertua dan disenaraikan sebagai tapak warisan dunia UNESCO. Setibanya di sana, tetamu akan dibawa makan malam dan daftar masuk hotel.

Hari 7 - Jabal Musa – Suez – Cairo (SP/MT/MM)

Setelah sarapan pagi, tetamu akan dibawa ke Gunung Sinai atau juga dikenali sebagai Moses Mountain. Tempat ini menjadi salah satu tempat bersejarah bagi kaum Muslim di mana tempat ini dipercayai menjadi tempat Nabi Musa menerima wahyu berupa 10 perintah Allah yang termaktub dalam Kitab Taurat, sebelum diwahyukan al-Quran kepada Nabi Muhammad. Kebanyakan pelancong yang datang ke Gunung Sinai ini adalah untuk menyaksikan keindahan panorama sekitar Mesir sambil melihat matahari terbit dari puncak gunung tersebut.  Seterusnya menziarahi Makam Nabi Harun dan Makam Nabi Soleh. Kemudian, bertolak menuju ke Cairo. Makan malam dan daftar masuk hotel.

Hari 8 - Cairo – (SP/MT/MM)

Sarapan pagi di hotel, tetamu akan dibawa melawat Great Pyramid of Giza dan Sphinx. Kemudian ke Egyptian Museum, di mana di dalamnya terdapat lebih daripada 120,000 koleksi barangan kuno Mesir dan merupakan salah satu muzium terbesar di rantau itu. Lawatan diteruskan dengan berkunjung ke Kilang Minyak wangi dan Kilang Papyrus. Kemudian tetamu tetamu akan dibawa membeli-belah di Khan Khalili Bazar dan akan melalui. Seterusnya tetamu dibawa melawat ke Makam Imam Syafie iaitu seorang ulama’ tersohor dan merupakan pengasas kepada mazhab Shafie yang menjadi ikutan jutaan umat Islam termasuklah di Malaysia. Akhir sekali, tetamu berpeluang menziarah Masjid Al Azhar dan Masjid Saidina Hussain. Makan malam dan pulang ke hotel.

Hari 9 - Cairo – Alexandria (SP/MT/MM)

Sarapan pagi dan daftar keluar hotel. Seterusnya tetamu akan dibawa bergambar di Citadel of Saladin merupakan kubu pertahanan yang mengagumkan sejak zaman pertengahan. Lokasi yang strategik di Bukit Muqattam memberikannya kedudukan pertahanan yang menggerunkan serta menawarkan pemandangan panoramik Kaherah yang cantik. Seterusnya melawat Mohamed Ali Mosque di mana masjid ini diperbuat daripada Alabester atau marmar putih yang diambil dari perkampungan Aswan. Tetamu akan dibawa ke Lapangan Terbang Borg El Arab selepas makan malam untuk penerbangan ke Kuala Lumpur melalui Sharjah.

Hari 10 - Alexandria – Sharjah

Berlepas dari lapangan terbang pada pukul 0110 pagi dan transit di Lapangan Terbang Sharjah.

Hari 11 - Sharjah - Kuala Lumpur

Tiba di Lapangan Terbang Antarabangsa Kuala Lumpur (KLIA)

Pakej Termasuk

 • Tiket penerbangan pergi-balik kelas ekonomi termasuk surcaj minyak dan segala cukai penerbangan.
 • Hotel penginapan bertaraf 3* sepanjang lawatan (rujuk senarai hotel ditawarkan).
 • Sarapan pagi, makan tengahari dan makan malam sepanjang lawatan
 • Pengangkutan bas persiaran berhawa dingin yang selesa.
 • Perkhidmatan pemandu pelancong berbahasa Inggeris yang berpengalaman.
 • Tip kepada pemandu pelancong dan pemandu bas persiaran.
 • Ketua rombongan yang terlatih profesional dari Wan Vacation Sdn. Bhd.
 • Percuma edisi beg kembara khas (kecuali bayi) Wan Vacation Sdn. Bhd.

Tidak Termasuk

 • Insurans kembara (travel insurance) – sila hubungi kami bagi khidmat nasihat dan pembelian premium insurans kembara yang sesuai.
 • Surcaj tambahan kepada harga yang ditawarkan ketika waktu perayaan, puncak dan cuti sekolah (sekiranya ada dinyatakan di dalam tarikh perlepasan).
 • Servis tambahan di hotel seperti dobi, snek dan mini bar dan perkhidmatan porter sekiranya tidak disediakan.
 • Makan minum, tiket lawatan dan lawatan selain dari yang dinyatakan di dalam aturcara.
 • Bayaran tambahan bagi lebihan had bagasi yang dibawa
 • Perkara lain selain dari yang dinyatakan di dalam aturcara dan pakej termasuk.
Peta Laluan

Berhubung terus dengan kami untuk sebarang persoalan berkaitan persiapan percutian anda.

Kami akan respon kurang dari 1 jam pada waktu pejabat Isnin-Jumaat (9.00am-4.00pm) & keesokan harinya sekiranya anda berhubung diluar waktu pejabat.

Price

Tempahan atau Pertanyaan Lanjut
Sila isi borang dibawah untuk kami hubungi anda.

Hantar Itinerary
Ke WhatsApp

Save To Wish List

Adding item to wishlist requires an account

270

Private Tour
Request

Please fill in all required information for us to propose the best packages for you